NIJE BIO OTAC, ALI SU SRBI ODRASLI UZ NJEGA: Na današnji dan je rođen Nikola Simić, život bio pun USPONA i PADOVA
Foto: Dado Đilas

malo ko zna

NIJE BIO OTAC, ALI SU SRBI ODRASLI UZ NJEGA: Na današnji dan je rođen Nikola Simić, život bio pun USPONA i PADOVA

Biografija glumca na tacni

Objavljeno: 10:29h

Ovaj čovek je ostavio neizbrisiv trag u svetu umetnosti svojim izvanrednim talentom i nezaboravnim interpretacijama likova na filmskom platnu i pozornici.

Nikola Simić rođen je na današnji dan 1934. godine u Beogradu.

Nikola je čovek koji je očarao publiku svojim glumačkim umećem i ostavio pečat na filmskom platnu, kako u Srbiji tako i širom sveta i nikada neće biti zaboravljen, a ovo je njegova biografija koja je puna uspona i padova.

Nikola Simić
Nikola Simić foto: prentscreen/youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Odrastao je u pekarskoj porodici u Beogradu i uvek je imao punu podršku roditelja šta god da je radio. Nakon završene osnovne škole upisao je Petu beogradsku gimnaziju. Uz podršku roditelja i mentora, Nikola Simić je nastavio da razvija svoj glumački talenat i pohađao je brojne glumačke radionice.

Svoje prve korake na pozornici napravio je kao amater učestvujući u predstavama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1957), a onda je odigrao i velike predstave gde je dobijao veće uloge. Nikola se prvi put pojavio u filmu Vladimira Pogačića “Subotom uveče”.

1 / 8 Foto: prentscreen/youtube/Pavle

U žanru filmske komedije posebno se proslavio ulogom Dimitrija Pantića u filmskom serijalu “Tesna koža”, koji je trajao od 1982. do 1991. godine. Pojavio se u skoro svakom velikom filmu posle toga, a poznate su i njegove uloge u našim serijama: “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, “Stižu dolari”, “Agencija za SIS” i “Ljubav, navika, panika”.

Njegov glas je dobro poznat i deci, budući da je radio i sinhronizaciju crtaih filmova. Njegov glas je oživeo Duška Dugouška, Mikelandjela i Sekača u “Nindža kornjačama”, Miki Mausa i Šilje, kao i Gargamela.

Nikola Simić
foto: Print Screen Youtube

Iako se u medeijima često pisali o Simićevoj ćerki Ani i unukama Isidori i Sari, njegov bratanac Nenad Simić, rekao je da njegov stric nije mogao da ima dece, stoga takvi navodi nisu istiniti.

- Nikola nije imao ćerku ni unuke. Ana je ćerka njegove poslednje žene Snežane. On je bio dobar prema njoj, ali joj nije otac. Nikola je u mladosti puklo slepo crevno, došlo je do sepse, to se tada zvalo tuberkuloza stomaka, a lečili su ga radijacijom, nakon čega je ostao sterilan i nije mogao da ima dece. Oni sve pokušavaju zbog nasledstva - rekao je Nenad.

Preminuo je 9. novembra 2014.godine u Beogradu u osamdesetoj godini života, a sahrana je održana 14. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

00:26

Rod promenio stajling, sad ima leopard kosulju

(Espreso / M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.